Πολύ καλές εμφανίσεις έκαναν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ξιφομάχοι στα παγκόσμια κύπελλα και τα γκραν πρι που έγιναν στα τρία όπλα σε Ιταλία, Ισπανία και Γεωργία.

Πέρα από το παγκόσμιο κύπελλο σπάθης γυναικών της Λίμα που είχαμε άλλη μία φορά αξιόλογες εμφανίσεις από τις Γεωργιάδου και Γκουντούρα (διαβάστε εδώ), ξεχώρισαν άλλοι τέσσερις ξιφομάχοι, τα αδέρφια Κοντοχριστούλου στο ξίφος ασκήσεως, η Νεφέλη Ροδοπούλου στο ξίφος μονομαχίας και ο Δημήτρης Καφαταρίδης στη σπάθη. Ακολουθούν αναλυτικά όσα έγιναν ανά διοργάνωση:

Γκραν πρι ξίφους ασκήσεως ανδρών/γυναικών
9-11 Φεβρουαρίου | Τορίνο (Ιταλία)

Την αυλαία για τα ελληνικά χρώματα άνοιξαν οι Ελληνίδες του όπλου την Παρασκευή 9/2. Στη φάση των πουλ ολοκληρώθηκε η παρουσία της Μαρίας Χαλδαίου στη διοργάνωση. Η μία νίκη που σημείωσσε στην πουλ δεν ήταν αρκετή για να της δώσει την πρόκριση και τελικά κατέκτησε στην 147η θέση.

Με 4/2 νίκες/ήττες προκρίθηκαν η Μαρία Στάμος και η Σταυρίνα Γαρυφάλλου, ενώ με 3/3 νίκες/ήττες προκρίθηκε η Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου. Στο κυρίως ταμπλό η Στάμου ηττήθηκε 15-8 σπό τη Γιαπωνέζα Μινάμι Κάνο και κατέκτησε την 100η θέση στη διοργάνωση. Δυστυχώς η Γαρυφάλλου και η Κοντοχριστοπούλου διασταυρώθηκαν για ακόμα μίαι φορά και η πρώτη βγήκε νικήτρια με 15-11. Η Γαρυφάλλου κατέκτησε την 103η θέση. Η Κοντοχριστοπούλου στην κρίσιμη αναμέτρηση κόντρα στην Καναδή Τζέιν Κόλφιλντ επικράτησε με 15-13 και εξασφάλισε το εισιτήριο για το κυρίως ταμπλό των 64 της  Κυριακής 11/2. 

Δύο μέρες μέτά, πήρε θέση στο κυρίως ταμπλό κόντρα στην Ιταλίδα Μαρτίνα Μπατίνι, την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2023 και Νο4 του κόσμου. Η 26χρονη Ελληνίδα έδωσε τη μάχη της αλλά τελικά λύγισε με 15-11 και ολοκληρωσε την παρουσία της στη διοργάνωση με την 60η θέση. Είναι η δεύτερη διαδοχική διοργάνωση που κατατάσσεται στις 64 καλύτερες μετά την 64η θέση στο παγκόσμιο κύπελλο του παρισιού τον Ιανουάριο.

Τη δεύτερη μέρα των αγώνων πήραν σειρά οι άνδρες του ξίφους ασκήσως. Ο Νίκος Κοντοχριστόπουλος έκανε την καλύτερη του εμφάνιση σε μεγάλη διοργάνωση το τελευταιο διάστημα. Πέρασε από τη φάση των πουλ με 5 νίκες και μια ήττα και προκρίθηκε απευθείας στο ταμπλό των 128. Πέρασε το εμπόδιο του Πορτογάλου Ντουάρτε Μενέζες με 15-7, στην κρίσιμη αναμέτρηση όμως για την πρόκριση στο κυρίως ταμπλό των 64 ηττήθηκε από τον Γάλλο Τζόφρι Μαδέρ με 15-7 και ολοκληρωσε την παρουσία του στο Τορίνο με την 68η θέση ανάμεσα σε 245 αθλητές.

Στην φάση των πουλ ολοκληρώθηκε η πορεία του Γιώργου Μανώλικα που κατέγραψε 2 νικες και 4 ήττες, ενώ ο Δημήτρης Παναγοπουλος δεν μπόρεσε να καταγράψει νίκη. Οι δυο αθλητές κατέκτησαν την 196η και 234η θέση αντίστοιχα.

Αποτελέσματα ανδρών
Αποτελέσματα γυναικών

Παγκόσμιο κύπελλο σπάθης ανδρών 
9-11 Φεβρουαρίου | Τιφλίδα (Γεωργία)

Ο Δημήτρης Καφαταρίδης ξεκίνησε πολύ δυνατά στη φάση των πουλ με 4 νίκες και 2 ήττες. Μάλιστα για μόλις ένα χτύπημα έχασε την 5η νίκη που θα τον έβαζε στην 16άδα των πουλ που θα τον έστελνε απευθείας στο κυρίως ταμπλό. Προκρίθηκε στο κυρίως ταμπλό των 128 όπου ηττήθηκε στο πρώτο νοκ-άουτ με 15-8 από τον Αργεντίνο Πασκουάλ Μαρία ντι Τέλα και κατέκτησε την 101η θέση στη διοργάνωση. 

Στο κυρίως ταμπλό πέρασε και ο Βασίλης Πρεδάρης με 2 νίκες και 4 ήττες, ηττήθηκε όμως κι αυτός στο γύρο των 128 από τον Σαουδάραβα Αμπντουλάχ Αλμανσάφ με 15-5 και κατέκτησε την 156η θέση στην Τιφλίδα. Παρά τις 2 νίκες και τις 4 ήττες στην πουλ, ο Γιάννης Πρίφτης έχασε τις λεπτομέρειες την πρόκριιση στο κυρίως ταμπλό και έμεινε στην 157η θέση. Παρών στο παγκόσμιο κύπελλο ήταν και ο διαιτητής Ολυμπιακών Αγώνων, Ανδρέας Δουβής.

Αποτελέσματα

Παγκόσμιο κύπελλο ξίφους μονομαχίας γυναικών 
9-11 Φεβρουαρίου | Βαρκελώνη (Ισπανία)

Την Παρασκευή 9/11 αγωνίστηκαν τέσσερις Ελληνίδες στον προκριματικό γύρο. Η Νικόλ Χατζησαράντου και η Ελευθερία Μιμιγιάννη κατέγραψαν 2 νίκες και 4 ήττες στις πουλ και στις λεπτομέρειες δεν μπόρεσαν να προκριθούν στο κυρίως ταμπλό. Κατέκτησαν την 244η και την 246η θέση αντίστοιχα. Από την άλλη η Ανδριάνα Θεοδωροπούλου σημείωσε 3 νίκες και 3 ήττες και η Νεφέλη Ροδοπούλου 2 νίκες και 4 ήττες με καλή διαφορά χτυπημάτων, με αποτέλεσμα να πάρουν και οι δύο θέση στο ταμπλό των 256.

Εκεί η Θεοδωροπούλου ηττήθηκε από την Καναδή Ρουιέν Σιάο με 15-7, μια πολύ δυνατή αθλήτρια που βρίσκεται στο Νο18 του κόσμου. Ολοκλήρωσε την παρουσία της στη Βαρκελώνη με την 204η θέση. Από την άλλη, η Ροδοπούλου μπόρεσε να νικήσει το πρώτο νοκ-άουτ με 13-10 κόντρα στην Λιθουανή Βίκτε Αζουκάιτε (FIE No94). Στο προκριματικό ταμπλό των 128 νίκησε την Ισπανίδα Αλεχάνδρα Θισνέρος με 15-10 και στη συνέχεια ηττήθηκε στην καθοριστική αναμέτρηση με την Ισραηλινή Νταρ Εχτ με 15-9. Η 20χρονη Ελληνίδα κατέκτησε την 94η θέση στη διοργάνωση ανάμεσα σε 307 αθλήτριες και έφτασε για τρίτη συνεχόμενη διοργάνωση μία νίκη μακριά από την παρθενική πρόκριση σε κυρίως ταμπλό στις γυναίκες.

Αποτελέσματα

Copyright © 2024 Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας. All Right Reserved.
Developed By infolib