Το Σάββατο 3/7 η καρδιά της ελληνικής ξιφασκίας χτυπούσε στην κεντρική πλατεία της Παιανίας στην οποία διεξήχθη ξανά μετά το 2019 η διοργάνωση "Top Épée Greek Fencers" από τον τοπικό σύλλογο, Α.Ο. Αρίστων Παιανίας,

σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή της πόλης. Στην εκδήλωση που λειτούργησε ως αγώνας επίδειξης για το φίλαθλο κοινό αγωνίστηκαν οι 4 καλύτεροι αθλητές και οι 4 καλύτερες αθλήτριες της χώρας μας, σύμφωνα με τις πανελλήνιες ατομικές κατατάξεις του ξίφους μονομαχίας. Πιο συγκεκριμένα, στην πίστα ανέβηκαν οι εξής:

Γυναίκες
• Νικολέττα Χατζησαράντου (Α.Ο. Αρίστων Παιανίας)
• Φανή Βαρβέρη (Α.Ο. Θησέας Ηρακλείου)
• Ειρήνη Καραμπίνη ( Α.Ο.ΦΙ.Ψ. Ίριδα)
• Ανδριάνα Θεοδωροπούλου (Α.Ο. Αρίστων Παιανίας)

Άνδρες
• Σάββας Καββαδίας (Παναθηναϊκός)
• Στυλιανός Φουστανάκης ( Α.Λ. Μεσσαράς)
• Γιάννος Μαρκόπουλος ( Ο.Σ. Κηφισιάς)
• Κωνσταντίνος Καραμπάσης (Α.Ο. Αρίστων Παιανίας)

Διαιτητές: Μαρία Ρεντούμη, Ευστάθιος Γεροσιδέρης

Το αγωνιστικό κομμάτι

Ο αγώνας επίδειξης ήταν δομημένος σε δύο ημιτελικές αναμετρήσεις και έναν τελικό σε άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα.

Στον 1ο γυναικείο ημιτελικό είχαμε «εμφύλιο» του Α.Ο. Αρίστων Παιανίας με τη Χατζησαράντου να επικρατεί τελικά με 15-12 επί της συναθλήτριάς της, Θεοδωροπούλου, ενώ στο 2ο ημιτελικό η Βαρβέρη πήρε μία οριακή νίκη με 15-14 κόντρα στην Καραμπίνη. Αντίστοιχα επεισοδιακός ήταν και ο τελικός μεταξύ των Χατζησαράντου και Βαρβέρη, ο οποίος έληξε με σκορ 15-14 υπέρ της πρώτης.

Στον 1ο ημιτελικό των ανδρών ο Καββαδίας νίκησε με 15-12 τον 16χρονο Καραμπάση σε έναν εντυπωσιακό αγώνα με όμορφες φάσεις και στη συνέχεια ο Φουστανάκης επικράτησε στο 2ο ημιτελικό επί του Μαρκόπουλου με 15-8. Στον τελικό μεταξύ Καββαδία και Φουστανάκη ο πρώτος πήρε με 15-9 τη ρεβάνς μετά την ήττα του στον αντίστοιχο τελικό της διοργάνωσης του Ζαππείου Μεγάρου που είχε προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Η συγκινητική βράβευση

Μετά από τις απονομές των βραβείων στους νικητές ο Α.Ο. Αρίστων Παιανίας έδωσε τιμητικό βραβείο στην αθλήτριά του, Νίκη Σιδηροπούλου - Χριστοδούλου, για την προσφορά της στο σύλλογο και το άθλημα. Η 48χρονη ξιφομάχος αποσύρθηκε μόλις πέρυσι από την ενεργό δράση μετά από μία μακρά καριέρα στο ξίφος μονομαχίας, με αποκορύφωμα τη διπλή συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο ατομικό, το 1996 στην Ατλάντα και το 2004 στην Αθήνα, αλλά και την 8η θέση στο ομαδικό του ξίφους μονομαχίας το 2004 μαζί με τις Ιωάννα Χρήστου και Δήμητρα Μαγκανουδάκη. Μάλιστα η τελευταία ήταν αυτή που έκανε την απονομή στην συναθλήτριά της σε μία πολύ όμορφη στιγμή υπό το έντονο χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.

Η ατμόσφαιρα γιορτής

Πέρα από τους συγγενείς και φίλους των αθλητών η κεντρική πλατεία της πόλης γέμισε με παιδιά, νέους και απλό κόσμο εκτός της οικογένειας της ξιφασκίας που ήρθαν για να ζήσουν από κοντά αυτή τη μεγάλη γιορτή αλλά και για να μάθουν καλύτερα το ευγενές άθλημα. Το παρόν έδωσαν εκ μέρους της Ε.Ο.Ξ ο πρόεδρος, Γιάννης Λιγνός και τα μέλη του Δ.Σ. Μαρινέττα Γούναρη-Χατζησαράντου και Ηλίας Διδασκάλου, ο δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκλεγμένοι βουλευτές της περιφέρειας Ανατολικής Αττικής αλλά και εκπρόσωποι του υφυπουργείου αθλητισμού και της κυβέρνησης. Την παρουσίαση του αγώνα έκανε η καταξιωμένη δημοσιογράφος Ζέτα Θεοδωρακοπούλου, ενώ στον τεχνικό σχολιασμό τη βοήθησε η Δήμητρα Μαραγκουδάκη. Να σημειωθεί ότι ο οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρείχε στους διοργανωτές την απαραίτητη ιατρική κάλυψη με το ειδικά διαμορφωμένο ασθενοφόρο του και από τη μεριά τους οι διοργανωτές συγκέντρωσαν χρήματα σε ειδικό κουτί για την οικονομική ενίσχυση των παιδιών που είναι ενταγμένα στα προγράμματά του.

Η πρωτοποριακή αυτή επίδειξη της ξιφασκίας σε δημόσιο χώρο φέρνει νέο κόσμο και προσδίδει εξωστρέφεια στο άθλημά μας, ενώ δείχνει παράλληλα ποια θα πρέπει να είναι η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε στο μέλλον για την ανάπτυξη του.

 

Copyright © 2022 Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας. All Right Reserved.
Developed By infolib