Eξαιρετικά μεστή και αποτελεσματική χρονιά

ήταν το 2012 για την ξιφασκία. Χωρίς υπερβολή, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σταθμός για την ελληνική πραγματικότητα στη μέχρι τώρα διαδρομή του αθλήματος, με δεδομένο ότι, παρά τη δύσκολη συγκυρία, γευτήκαμε σημαντικές διεθνείς διακρίσεις.Δεν είναι άλλωστε, τυχαίο ότι η ξιφασκία έχει αξιολογηθεί από την ΕΟΕ στην α΄ 8άδα όλων των αθλημάτων για τη συνολική παρουσία και τα επιτεύγματά της (!).

 

Koρυφαίο κατόρθωμα στον πλούσιο φετινό απολογισμό ήταν, βέβαια, η 5η ολυμπιακή θέση της πρωταθλήτριάς μας στη σπάθη Βασιλικής Βουγιούκα στο Λονδίνο, η ψηλότερη που κερδίσαμε ποτέ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Η επιτυχία αυτή, μαζί με αρκετές ακόμα σημαντικές στιγμές της ίδιας (όπως το ασημένιο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα), την έφεραν Νο 3 στον κόσμο και της χάρισαν τον τίτλο της "κορυφαίας αθλήτριας του 2012" από τον ΠΣΑΤ, παρθενικό του είδους για την ξιφασκία.

Εντυπωσιακή και ιδιαίτερα ελπιδοφόρα παρουσία στο διεθνές προσκήνιο είχαμε, επίσης, από το "νέο αίμα", παρά τα στριμόχωρα οικονομικά της ΕΟΞ που περιόρισαν μοιραία τις συμμετοχές μας. Εδώ θα σταθούμε, κατά πρώτον, στον Θοδωρή Νάκη (πανελληνιονίκης ξανά Νέων -20 και Ανδρών στο ξίφος ασκήσεως) ο οποίος αναδείχτηκε 3ος παγκόσμιος πρωταθλητής Νέων –20, ενώ άγγιξε και την πρόκρισή του στους Ολυμπιακούς, αλλά και στη 15χρονη Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου (κέρδισε και πάλι όλους τους πανελλήνιους τίτλους στο ξίφος ασκήσεως !), η οποία ανέβηκε δύο φορές στο βάθρο Ευρωπαϊκών Κυπέλλων –17.

Η συγκομιδή μας σε επίπεδο Ευρωκυπέλλων Εφήβων/Νεανίδων -17 αριθμεί ακόμα άλλα 6 μετάλλια (+1 ομαδικό) με τη Σταυρούλα Δήμκου (χρυσό), τον Μάριο Γιακουμάτο (χρυσό), την Αριάννα Σακελλαρίου, τη Δώρα Γκουντούρα, τη Μαρία Χούρι και την Αθανασία Κοτζαμάνη, όλα στη σπάθη. Θετικά μηνύματα είχαμε, πάντως, και από άλλα παιδιά είτε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα –17 χρόνων (Ρομπέρτο Ντάβολι, Αλέξανδρος Πολιάκοβ), είτε σε διεθνή τουρνουά.

Στην πολύ θετική, γενικά, εικόνα της ξιφασκίας το 2012, μπορούν, επίσης, να προστεθούν τα σπουδαία επιτεύγματα των αθλητών με αμαξίδιο, με δεδομένο ότι η ΕΟΞ στηρίζει αμέριστα τις προσπάθειές τους. Και εδώ, λοιπόν, για πρώτη φορά φέραμε δύο πλασαρίσματα στην α΄ 8άδα των Παραολυμπιακών Αγώνων (Γεράσιμος Πυλαρινός/5ος στη σπάθη Α΄ & Παναγιώτης Τριανταφύλλου/8ος στη σπάθη Β΄), ενώ κατακτήσαμε και το 1ο χρυσό (ομαδικό) μετάλλιο στα χρονικά μας σε Παγκόσμιο Κύπελλο (στη Γερμανία), επιτυχία στην οποία, εκτός από τους δύο παραπάνω, συμμετείχαν και οι Μάνος Μπόγδος, Γιώργος Αλεξάκης.

Ακόμα στη συνοπτική διαδρομή της ξιφασκίας τη χρονιά που φεύγει, αξίζει να καταγραφούν:

  • H επιτυχημένη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου "Ακρόπολις" στη σπάθη Ανδρών (Αθήνα) και του Ευρω – κυπέλλου Εφήβων στο ξίφος ασκήσεως (Φλώρινα).
  •  Η σταθερά αυξανόμενη απήχηση του αναπτυξιακού προγράμματος "Nίκησε με το σπαθί σου" (που επιμελείται ο επίκουρος καθηγητής Χάρης Τσολάκης) και η αναγνώρισή του από την ΕΟΕ και τη διεθνή κοινότητα.
  •  Η διεξαγωγή για πρώτη φορά σχολικών αγώνων (σε τρεις περιφέρειες) με έγκριση του υπουργείου Παιδείας.
  •  Η πρωτιά του Πανελληνίου ΓΣ (για 17η συνεχόμενη χρονιά) στη γενική βαθμολογία συλλόγων σε εθνικό επίπεδο (με 2ο τον ΟΞΙΦ και 3ο τον ΑΟΞ Αιγάλεω).
  •  Η απονομή του βραβείου του "ευ αγωνίζεσθαι" στον προπονητή Στάθη Γεροσίδερη από τον ΠΣΑΤ και την ΕΟΕ.
  •  Η συμμετοχή των διεθνών διαιτητών Κώστα Λυμπερόπουλου και Ανδρέα Δουβή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αντίστοιχα, όπως και η ένταξη άλλων τεσσάρων διαιτητών μας στους διεθνείς (Σαΐνης, Σαρρής Ε., Κονταρέλη, Ρεντούμη).
Copyright © 2024 Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας. All Right Reserved.
Developed By infolib