Από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα του Σαββάτου (28/1) ο βασικός ήχος που ακουγόταν στο κλειστό γυμναστήριο της ΧΑΝ Θεσσαλονίκης ήταν ο μεταλλικός ήχος της διασταύρωσης των ξιφών μονομαχίας.
Περισσότεροι από 220 αθλητές και αθλήτριες πέρασαν την πρώτη μέρα από την κεντρική πύλη του γυμναστηρίου για να αγωνιστούν στο ευρωπαϊκό κύπελλο ξίφους μονομαχίας εφήβων-νεανίδων (U17) που διοργάνωσε η ΕΟΞ σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία ξιφασκίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη πολυπληθέστερη διοργάνωση ξιφασκίας που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Η αυλαία της πρώτης μέρας έπεσε χωρίς προβλήματα και με μεγάλη ικανοποίηση από τους φιλοξενούμενους αθλητές και αθλήτριες τόσο ως προς τις εγκαταστάσεις της ΧΑΝΘ όσο και ως προς την ετοιμότητα της οργανωτικής επιτροπής. Φωτογραφίες από την πρώτη μέρα της διοργάνωσης μπορείτε να αναζητήσετε εδώ.
Ατομικό εφήβων
Πρώτοι πήραν θέση στις πίστες οι έφηβοι για το ατομικό τουρνουά. Συνολικά αγωνίστηκαν 150 αθλητές εκ των οποίων οι 55 ήταν Έλληνες. Τις θέσεις του βάθρου μοιράστηκαν η Ουκρανία και η Τουρκία. Ο Ουκρανός Μαξίμ Πέρτσουκ ο οποίος βρίσκεται στο Νο1 της ευρωπαϊκής κατάταξης επιβεβαίωσε το ρόλο του φαβορί και σήκωσε το κύπελλο του νικητή. Στον τελικό επικράτησε επί του 14χρονου Τούρκου Ντορούκ Ερολτσεβίκ ο οποίος μέχρι και τις 27/1 βρισκόταν στο Νο199 της ευρωπαϊκής κατάταξης. Με τη δεύτερη θέση που κατέκτησε στη Θεσσαλονίκη θα έχει και το ανάλογο βαθμολογικό «άλμα». Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν ο Ουκρανός Μαξίμ Γκούλα και ο Τούρκος Γιγκίτ Τσετινκάγια. Τις απονομές έκαναν η Βούλα Πατουλίδου, αντιπεριφερειάρχης ΜΕ Θεσσαλονίκης και χρυσή Ολυμπιονίκης στη Βαρκελώνη το 1992, ο Άγγελος Χαριστέας, αντιπεριφερειάρχης ψηφιακής διακυβέρνησης ΜΕ Θεσσαλονίκης και μέλος της «χρυσής» Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του 2004, ο Ιωάννης Λιγνός, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας και ο Χρήστος Γρόλλιος, μέλος του ΔΣ της ΕΟΞ και πρόεδρος της επιτροπής Βορείου Ελλάδος.
Από τις ελληνικές συμμετοχές την καλύτερη εμφάνιση έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμπάσης (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) που κατέκτησε την 9η θέση και έχασε στον τελευταίο πόντο της μάχης του ταμπλό των 16 την πρόκριση στην οκτάδα. Ο αθλητής του Γιώργου Πασσά είναι για τρίτη συνεχόμενη διοργάνωση εντός της πρώτης δεκάδας σε ευρωπαϊκό κύπελλο μετά το αργυρό μετάλλιο στη Λειψία και το χάλκινο στην Μπρατισλάβα. Άλλοι τέσσερις Έλληνες πλασαρίστηκαν στους 32 καλύτερους: ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) κατέκτησε την 20η θέση, ο Βασίλης Τσώκας (ΟΞΙΦ) την 24η και ο Αλέξανδρος Σύρος-Τουρμάν την 26η ενώ ο 13χρονος Αδάμ Ζαραβέλης (ΟΞΙΦ) έκανε την έκπληξη με την 32η θέση.
Το βάθρο των νικητών:
1. Μαξίμ Πέρτσουκ (Ουκρανία)
2. Ντορούκ Ερολτσεβίκ (Τουρκία)
3. Μαξίμ Γκούλα (Ουκρανία)
3. Γιγκίτ Τσετίνκαγια (Τουρκία)
Ομαδικό νεανίδων
Συνολικά αγωνίστηκαν 76 αθλήτριες σε 19 διαφορετικές ομάδες. Η ουκρανική ομάδα μετά το 1-3 στους εφήβους έκανε το 1-2 στο ομαδικό νεανίδων και έδειξε ότι παραμένει μία πολύ ισχυρή δύναμη στην ξιφασκία παρά τα ευνόητα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω του πολέμου. Οι δύο καλύτερες ομάδες της χώρας μονομάχησαν στον τελικό και τελική νικήτρια ήταν η 2η ομάδα με 45-42. Το χάλκινο μετάλλιο πέρασαν στο λαιμό τους οι αθλήτριες της Βουλγαρίας οι οποίες επικράτησαν επί των Ισραηλινών με 45-43. Τα μετάλλια απένειμαν στις αθλήτριες ο κύριος Λιγνός και ο κύριος Γρόλλιος.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές ομάδες, η τύχη δεν ήταν με το μέρος τους. Οι τρεις από τις πέντε ομάδες πέρασαν με bye στο ταμπλό των 16 και έπαιξαν για την είσοδο στην οκτάδα. Η 1η ομάδα (Μπίζα, Ρασπόπτση, Λελεκίδη, Ρεντούμη) ηττήθηκε από το Αζερμπαϊτζάν με 39-38, η 2η (Καραμπάση, Βασιλάτου, Κασιμάτη, Δημοσθένους) ηττήθηκε από την 4η ομάδα της Ουκρανίας με 45-43 και η 3η ομάδα (Καρανίκα, Καλημέρη, Παλάσκα, Παγώνη) ηττήθηκε από την 3η ομάδα της Ουκρανίας με 45-44. Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων κατάταξης η 2η ελληνική ομάδα κατέκτησε την 9η θέση, η 3η την 14η θέση και η 1η την 15η θέση.
Το βάθρο των νικητριών:
1. Ουκρανία 2
2. Ουκρανία 1
3. Βουλγαρία