Η εφαρμογή του "ευ αγωνίζεσθαι"

("fair play") αποτελεί πρωτεύοντα κανόνα για την ΕΟΞ και την οικογένεια της ξιφασκίας, καθώς, άλλωστε, εκφράζει βασική φιλοσοφία του αθλήματος. Σαφή επιβεβαίωση για τα πιο πάνω αποτελεί η υπόδειξη του προπονητή του Ομίλου Ξιφασκίας Φλώρινας (και διεθνή διαιτητή) Στάθη Γεροσίδερη στο φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα -13 χρόνων, όπου χάριν του «ευ αγωνίζεσθαι» "γύρισε την πλάτη" στη διεκδίκηση ενός μεταλλίου, ενέργεια για την οποία τώρα η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ξιφασκίας αποφάσισε τη βράβευσή του σε προσεχή της εκδήλωση.

 

Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια του ομαδικού αγώνα στο ξίφος ασκήσεως για το χάλκινο μετάλλιο μεταξύ του ΟΞΙΦ και του Πανελληνίου, όταν το σκορ ήταν ισόπαλο (33-33) και ο αθλητής του Πανελληνίου (Θωμάς Ξύδης) τραυματίστηκε και, με σύσταση του γιατρού, έπρεπε να εγκαταλείψει, ενόσω η ομάδα του δεν είχε άλλη ευκαιρία αντικατάστασής του. Τότε ο Γεροσίδερης συμβούλευσε τον αθλητή του (Άγγελο Μπαντίκη) να υιοθετήσει "παθητικό παιγνίδι" προκειμένου να εξαντληθεί ο χρόνος και να διατηρηθεί το ίδιο σκορ, διακινδυνεύοντας έτσι την κατάκτηση του μεταλλίου για το σύλλογό του, πράγμα το οποίο τελικά συνέβη.

Ύστερα, λοιπόν, από το σύλλογο του Πανελληνίου και τον Σύνδεσμο Διαιτητών Ξιφασκίας, έρχεται τώρα να τιμήσει τον Στάθη Γεροσίδερη η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ξιφασκίας με το βραβείο του "ευ αγωνίζεσθαι" (ύστερα από σχετική πρόταση της ΕΟΕ). Η απόφαση αυτή χαροποιεί, εύλογα, ολόκληρη την οικογένεια της ελληνικής ξιφασκίας, καθώς, εν τέλει, αποτελεί αναγνώριση των βασικών αρχών που πρεσβεύει και υπηρετεί με συνέπεια.

Εδώ, αξίζει ακόμα να γίνει μνεία του ονόματος του νεαρού αθλητή του ΟΞΙΦ, Άγγελου Μπαντίκη, ο οποίος υιοθέτησε πρόθυμα την υπόδειξη του προπονητή του να μην εκμεταλλευθεί τον τραυματισμό του αντιπάλου του (Θωμάς Ξύδης/ΠΓΣ), αλλά να αγωνιστεί παθητικά, ώστε να εξαντληθεί ο χρόνος και να διατηρηθεί έτσι το εις βάρος της ομάδας του σκορ. Η συμπεριφορά αυτή αποδεικνύει, σαφέστατα, την απήχηση που βρίσκει στους νέους ξιφομάχους το μάθημα της αθλητικής εντιμότητας που διδάσκεται στην ξιφασκία μέσα από τις αξίες του "ευ αγωνίζεσθαι".

Copyright © 2022 Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας. All Right Reserved.
Developed By infolib