Ο ομοσπονδιακός προπονητής σπάθης, Θανάσης Δελενίκας, δεν μπορεί παρά να είναι χαρούμενος για την έκβαση του παγκοσμίου κυπέλλου σπάθης στην Τασκένδη με τον ελληνικό τελικό μεταξύ Δέσποινας Γεωργιάδου και Δώρας Γκουντούρα.

Μετά το γκραν πρι σπάθης της Ορλεάνης το 2021 οι δύο ξιφομάχοι βρέθηκαν ξανά σε τελικό κορυφαίας διοργάνωσης του όπλου, με την Γεωργιάδου να κατακτά άλλο ένα χρυσό και την Γκουντούρα να κατακτά το αργυρό μετάλλιο. Με την παράλληλη πορεία τους στην αφρόκρεμα της παγκόσμιας ξιφασκίας έχουν μετατρέψει σε... συνηθισμένο αυτό που μέχρι πριν λίγα χρόνια θα φάνταζε όνειρο για την Ελλάδα. Το παγκόσμιο κύπελλο της Τασκένδης ήταν η πέμπτη διαδοχική κορυφαία διοργάνωση στην οποία η Ελλάδα είχε εκπρόσωπο στο βάθρο. Ακολουθούν οι δηλώσεις του ομοσπονδιακού προπονητή για αυτή τη μεγάλη επιτυχία:

Θανάσης Δελενίκας: «Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Τασκένδης μας επιφύλασσε άλλη μια ιστορική μέρα για την ελληνική ξιφασκία. Άλλα δύο μετάλλια στη λίστα των επιτυχιών της σπάθης γυναικών. Χρυσό για τη Δέσποινα Γεωργιάδου και ασημένιο για τη Δώρα Γκουντούρα, τις οποίες και καμάρωσαμε για άλλη μια φορά να αγωνίζονται αντιμέτωπες σε έναν τελικό παγκόσμιας διοργάνωσης. Η δεύτερη φορά πάντα επαληθεύει την πρώτη και αυτή η δεύτερη φορά επαληθεύει τη σκληρή δουλειά που γίνεται από όλους μας για να έρχονται τέτοια αποτελέσματα».

Παρουσία είχαμε όμως και τη δεύτερη μέρα των αγώνων στο ομαδικό τουρνουά, όπου τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ιδανικά. Η ελληνική τετράδα με τις Γεωργιάδου, Γκουντούρα, Μπένου και Παΐζη (αναπληρωματική) ηττήθηκε στο ταμπλό των 32 από το Ουζμπεκιστάν με 45-38 και έμεινε εκτός συνέχειας απο πολύ νωρίς. Για την ελληνική ομάδα, η οποία θα διεκδικήσει την Ολυμπιακή πρόκριση για το Παρίσι το 2024, ο Δελενίκας τόνισε: «Δυστυχώς η χαρά των ατομικών αποτελεσμάτων, δε συνεχίστηκε και τη δεύτερη μέρα με τα ομαδικά. Τα στραβοπατηματα είναι μέσα στο πρόγραμμα, αν και θεωρώ πως έγιναν και διαιτητικά λάθη, αλλά φυσικά δε στεκόμαστε σε αυτό. Λίγες μέρες ξεκούραση για ολους και επιστρέφουμε στο πρόγραμμα, ώστε να είμαστε έτοιμοι στο Παγκόσμιο κύπελλο της Αθήνας, μπροστά στο κοινό μας. Συγχαρητήρια σε όλες τις αθλήτριες για την προσπάθεια τους».

 Οι άλλες δύο αθλήτρεις της ομάδας, η Κλαίρη Μπένου και η Μαρίνα Παΐζη, αγωνίστηκαν στον προκριματικό γύρο και του ατομικού αλλά δεν μπόρεσαν να προκριθούν στις νοκ-άουτ αναμετρήσεις. Η Μπένου κατέκτησε την 121η θέση και η Παΐζη την 129η θέση μεταξύ 149 αθλητριών. Ακολουθούν οι δηλώσεις τους για την πορεία τους στο ατομικό και το ομαδικό στην Τασκένδη αλλά και για τη συνέχεια της σεζόν:

Κλαίρη Μπένου: «Σίγουρα το ατομικό δεν κύλησε όπως το υπολόγιζα. Είχα μια αρκετά δύσκολη πουλ και αυτό σε συνδυασμό με την λάθος διαχείριση κάποιων χτυπημάτων δεν βοήθησαν ώστε να περάσω στην επόμενη φάση. Σίγουρα όμως κρατάω ότι έπαιξα μερικά παιχνίδια με δυνατές αντιπάλους, κάτι που σίγουρα θα βοηθήσει να χτίσω την ετοιμότητα μου για τα ομαδικά. Με το ομαδικό τη δεύτερη μέρα επίσης δεν λειτούργησε όπως θα θέλαμε. Μπήκαμε να παίξουμε το πρωτο ματς με την διοργανώτρια χωρα, το Ουζμπεκιστάν, και ειχαμε αρκετές διαφωνίες στο κομμάτι της διαιτησίας. Παρα το γεγονός οτι δώσαμε πολλή ενέργεια, ηττηθήκαμε. Αυτό πρέπει να γίνει δύναμη μας για την επόμενη φορά ώστε όποια ομάδα κι αν μας τυχαίνει ανεξαρτήτως διαιτησίας, να αποδεικνύουμε ότι είμαστε καλύτερες. Όσο για τον ελληνικό τελικό μεταξύ Δέσποινας και Δώρας, ότι και να πω είναι λίγο, τα κορίτσια είναι στην κορυφή του κόσμου και το αξίζουν και με το παραπάνω. Έχουν προσπαθήσει πάρα πολύ όλα αυτά τα χρόνια για να βρίσκονται εκεί και είναι και οι δύο εξαιρετικές αθλήτριες. Αισθάνομαι το λιγότερο υπερήφανη που έχω την τιμή να τις έχω συμπαίκτριες».

Μαρίνα Παΐζη: «Ο τραυματισμός προϋπήρχε αλλά ο πόνος εντάθηκε την τελευταία μέρα στην προετοιμασία. Ερχόμενη στην Τασκένδη ήλπιζα να μπορέσω να παίξω αλλά πονούσα πολύ ακόμα και να κάτσω σε θέση φύλαξης. Οπότε προσπάθησα να παίξω ότι καλύτερο γινόταν χωρίς να επιβαρύνω κι άλλο τον τραυματισμό μου. Δεν περίμενα λοιπόν κάτι καλύτερο σε αυτούς τους αγώνες. Στα ομαδικά δεν καταφέραμε να κερδίσουμε το πρώτο ματς οπότε τελείωσε νωρίς η μέρα για μας. Συνεχίζουμε όμως να δουλεύουμε σκληρά γιατί θέλουμε πολύ να έχουμε μια καλή εμφάνιση στους επόμενους αγώνες που είναι στη χώρα μας».

 

 

Copyright © 2024 Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας. All Right Reserved.
Developed By infolib