Μετά την ολοκλήρωση του παγκοσμίου κυπέλλου σπάθης γυναικών «Ακρόπολις» που έγινε στο ΟΑΚΑ μεταξύ 3-5 Μαρτίου ανανεώθηκε η παγκόσμια κατάταξη του όπλου και οι Ελληνίδες ξιφομάχοι έγραψαν για ακόμα μία φορά ιστορία.
Η Δέσποινα Γεωργιάδου μπορεί να μην έφερε το αποτέλεσμα που ήθελε στο «Ακρόπολις», όμως η βαθμολογία που πήρε για την 33η θέση (2.000β) είναι μία από τις τρεις χειρότερες στην καρτέλα της από τις 10 μεγάλες διοργανώσεις (παγκόσμιο πρωτάθλημα, ηπειρωτικό πρωτάθλημα, 3 γκραν πρι, 5 παγκόσμια κύπελλα) που εξαιρούνται από τον υπολογισμό της τελικής βαθμολογίας. Οι εξαιρετικές της εμφανίσεις που προηγήθηκαν στη σεζόν την έχουν διατηρήσει ψηλά στη βαθμολογία με 208.000β. Αντίθετα, η Αζέρα Άνα Μπάστα που το 2022 είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο «Ακρόπολις» δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί τους βαθμούς της (32.000β) και η 9η θέση που κατέκτησε φέτος της εξασφάλισε μόλις 8.000β. Μετά το παγκόσμιο κύπελλο της Τασκένδης είχε υποχωρήσει από το Νο1 στο Νο2 και σε συνδυασμό με τα μέτρια αποτελέσματα που έχει φέρει συνολικά μέσα στην τρέχουσα σεζόν υποχώρησε και από το Νο2 στο Νο3 με 200.000β. Η Γεωργιάδου ανέβηκε ένα ακόμα σκαλί, στο Νο2 του κόσμου, και έγραψε για ακόμα μία φορά ιστορία για την ελληνική ξιφασκία. Δεν έχει υπάρξει ποτέ Έλληνας ή Ελληνίδα ξιφομάχος που έχει φτάσει τόσο ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη. Πάνω από τη Γεωργιάδου βρίσκεται μόνο η Γιαπωνέζα παγκόσμια πρωταθλήτρια Μισάκι Εμούρα με 239.000β με σταθερά αξιόλογα πλασαρίσματα, εντός της πρώτης δεκάδας. Να σημειωθεί ότι τη σεζόν 2013-2014 είχε φτάσει στο Νο4 της παγκόσμιας κατάταξης σπάθης και η Βασιλική Βουγιούκα.
Άνοδο για ακόμα μία φορά είχε και η Δώρα Γκουντούρα που μετά το δεύτερο διαδοχικό μετάλλιο, χάλκινου χρώματος αυτή τη φορά, πρόσθεσε 20.000β στη συγκομιδή της και ανέβηκε από το Νο9 του κόσμου στο Νο6 με 125.000β. Στις διοργανώσεις της άνοιξης θα έχει την ευκαιρία να προσθέσει ακόμα περισσότερους βαθμούς, αφού το 2022 ταλαιπωρήθηκε τόσο από τον Covid-19 όσο και από έναν τραυματισμό που δεν της είχαν επιτρέψει να είναι σε καλή φόρμα. Αν τα καταφέρει μπορεί να ανέβει ακόμα πιο ψηλά από το Νο5 της παγκόσμιας κατάταξης στο οποίο είχε βρεθεί το Νοέμβριο του 2022, το οποίο είναι και ρεκόρ καριέρας. Η παρουσία δύο Ελληνίδων ξιφομάχων στο παγκόσμιο top 10 ατομικού αγωνίσματος και η διατήρηση της Ελλάδας στο βάθρο για 6η συνεχόμενη μεγάλη διοργάνωση σπάθης γυναικών είναι ένα μοναδικό επίτευγμα για τον ελληνικό αθλητισμό. Την αναλυτική παγκόσμια κατάταξη για το ατομικό μπορείτε να βρείτε εδώ.
Πολύ καλά είναι τα νέα και για την Εθνική ομάδα σπάθης γυναικών, αφού μετά την ιστορική 7η θέση στο «Ακρόπολις» ανέβηκαν μία θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Από το Νο13 βρέθηκαν στο Νο12 με 177.000β και έχουν μόλις 2.000β διαφορά από τον Καναδά που βρίσκεται στο Νο11 με 179.000β. Είναι νέο ρεκόρ κατάταξης για το ομαδικό και η Εθνική συνεχίζει εντός πλάνου για το μεγάλο και δύσκολο στόχο που είναι η εξασφάλιση της Ολυμπιακής πρόκρισης για το Παρίσι 2024. Την αναλυτική παγκόσμια κατάταξη για το ομαδικό μπορείτε να βρείτε εδώ.