Η Δευτέρα 3 Απριλίου είναι η πρώτη μέρα της περιόδου Ολυμπιακής πρόκρισης σύμφωνα με το σύστημα πρόκρισης που έχει ανακοινώσει η FIE.

Για τον καθορισμό των ονομαστικών προκρίσεων θα ληφθούν υπόψη οι ατομικές/ομαδικές παγκόσμιες κατατάξεις της 1ης Απριλίου 2024, ενώ η περίοδος πρόκρισης θα ολοκληρωθεί την 30η Απριλίου 2024 μετά την περάτωση των ηπειρωτικών τουρνουά Ολυμπιακής πρόκρισης. Στο Παρίσι θα αγωνιστούν συνολικά 212 ξιφομάχοι, 106 άνδρες και 106 γυναίκες, σχεδόν 50 λιγότεροι σε σχέση με το Τόκιο 2020 όπου αγωνίστηκαν συνολικά 261 ξιφομάχοι. Τα αγωνίσματα θα είναι 12, 6 ατομικά και 6 ομαδικά, στη σπάθη, το ξίφος μονομαχίας και το ξίφος ασκήσεως ανδρών και γυναικών. 

Ομαδικό - σύστημα πρόκρισης

Συνολικά στο ομαδικό θα αγωνιστούν από 144 έως 150 ξιφομάχοι. Θα αγωνιστούν σίγουρα 8 ομάδες των 3 ξιφομάχων σε κάθε όπλο, άρα 144 ξιφομάχοι. Σε περίπτωση που η Γαλλία δεν εξασφαλίσει ομαδική πρόκριση σε κάποιο όπλο από το καθιερωμένο σύστημα, έχει διαθέσιμα άλλα 6 εισιτήρια για να μοιράσει σε αθλητές/ριες της και να "δομήσει" και 9η ομάδα. Την πρόκριση θα εξασφαλίσουν αυτόματα οι 4 πρώτες ομάδες της παγκόσμιας κατάταξης κάθε όπλου μετά την 1η Απριλίου 2024. Τα υπόλοιπα 4 εισιτήρια θα δοθούν στις πιο υψηλά βαθμολογημένες ομάδες από την Ευρώπη, την Ασία/Ωκεανία, την Αμερική και την Αφρική αρκεί να βρίσκονται εντός των πρώτων 16 της παγκόσμιας κατάταξης. Αν μία ήπειρος δεν έχει εκπρόσωπο στις 16 καλύτερες το εισιτήριό της δίνεται αυτόματα στην επόμενη καλύτερη ομάδα της παγκόσμιας κατάταξης.  

Ατομικό - σύστημα πρόκρισης 

Σε κάθε ατομικό αγώνισμα οι ξιφομάχοι θα είναι από 34 έως 37, ανάλογα με το αν θα υπάρχουν αθλητές/ριες της διοργανώτριας χώρας και ανάλογα με τα επιπρόσθετα εισιτήρια που δίνει η ΔΟΕ για την εξασφάλιση της παγκοσμιότητας των Αγώνων (universality places). Οι 24 ξιφομάχοι του ατομικού θα πάρουν πρόκριση μέσα από το ομαδικό, στο οποίο θα αγωνιστούν 8 ομάδες των 3 ξιφομάχων (κατα περίπτωση συν τη διοργανώτρια χώρα). Τα υπόλοιπα 10 ατομικά εισιτήρια σε κάθε όπλο θα δοθούν ως εξής:

α) Τα πρώτα 6 εισιτήρια θα εξασφαλίσουν αυτόματα οι δύο (2) καλύτεροι/ες ξιφομάχοι από την Ευρώπη, οι δύο (2) καλυτεροι/ες ξιφομάχοι από την Ασία/Ωκεανία, ο/η ένας/μία (1) καλύτερος/η ξιφομάχος από την Αμερική και ο/η ένας/μία (1) καλύτερος/η ξιφομάχος από την Αφρική σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη της FIE της 1ης Απριλίου του 2024. Από τη λίστα εξαιρούνται αυτοί που θα έχουν εξασφαλίσει ατομική πρόκριση μέσω του ομαδικού, ενώ δικαίωμα πρόκρισης μέσω παγκόσμιας κατάταξης έχει μόνο ένας/μία ξιφομάχος ανά εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή. 

β)Τα υπόλοιπα 4 εισιτήρια ανά όπλο θα δοθούν στους νικητές/ριες των τεσσάρων τουρνουά ηπειρωτικής Ολυμπιακής πρόκρισης που θα διεξαχθούν μεταξύ 15 και 30 Απριλίου 2024. Εκεί η κάθε χώρα έχει δικαίωμα να έχει έναν εκπρόσωπο μόνο στα αγωνίσματα στα οποία δεν έχει ήδη εξασφαλισμένη πρόκριση.

Τα δεδομένα για την Ελλάδα

Η Ελλάδα ξεκινά την περίοδο Ολυμπιακής πρόκρισης με πολύ καλούς οιωνούς χάρη στη Δέσποινα Γεωργιάδου και τη Δώρα Γκουντούρα που βρίσκονται στο Νο2 και στο Νο6 του κόσμου αντίστοιχα στην παγκόσμια κατάταξη σπάθης γυναικών. Υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες μία από τις δύο να αγωνιστεί στο Παρίσι στο ατομικό της σπάθης γυναικών και η Ελλάδα να έχει για τέταρτη συνεχόμενη διοργάνωση εκπρόσωπο στο αγώνισμα μετά την Βασιλική Βουγιούκα (Λονδίνο 2012, Ρίο 2016) και τη Δώρα Γκουντούρα (Τόκιο 2020). 

Γίνεται όμως συστηματική προσπάθεια εδω και δύο χρόνια για την εξασφάλιση πρόκρισης στο ομαδικό της σπάθης γυναικών μαζί τις υπόλοιπες αθλήτριες της Εθνικής ομάδας, την Μαρίνα Παΐζη, την Κλαίρη Μπένου και την Αθηναΐδα Μαυρικάκη. Η αρχή της Ολυμπιακής πρόκρισης βρίσκει την Εθνική ομάδα στην 11η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και από εδώ και πέρα θα κυνηγήσει καλές εμφανίσεις στα παγκόσμια κύπελλα, στο ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Αν ο δύσκολος στόχος επιτευχθεί η Ελλάδα θα βρεθεί ξανά σε ομαδικό Ολυμπιακών Αγώνων μετά το 2004. Στα υπόλοιπα ατομικά αγωνίσματα ανδρών και γυναικών η Ελλάδα θα διεκδικήσει πρόκριση μέσα από το τουρνουά Ολυμπιακής πρόκρισης τον Απρίλιο του 2024. Θυμίζουμε πως το 2016 στο Ρίο είχαμε εκπροσώπηση και στο ξίφος ασκήσεως γυναικών με την Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου.

Το σύστημα πρόκρισης για το Παρίσι 2024 μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

 

Copyright © 2024 Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας. All Right Reserved.
Developed By infolib