Ήρθαν τα πρώτα μετάλλια της χρονιάς σε διεθνείς διοργανώσεις για την ελληνική ξιφασκία, στη σπάθη νεανίδων από την Αλίνα Κουρούση και στη σπάθη γυναικών από τη Δέσποινα Γεωργιάδου.

 

Το Σαββατοκύριακο 30/9 - 1/10 είχαμε πέρα από την εγχώρια αγωνιστική δράση και ελληνικές παρουσίες σε αγώνες στο εξωτερικό. Τέσσερις ξιφομάχοι αγωνίστηκαν στο ευρωπαϊκό κύπελλο σπάθης U17 στην Τυφλίδα της Γεωργίας και άλλη μία στο satellite σπάθης γυναικών στη Γάνδη του Βελγίου.

Ευρωπαϊκό κύπελλο σπάθης εφήβων/νεανίδων
Τυφλίδα (Γεωργία) - 30/9 - 1/10

Στο κύπελλο σπάθης εφήβων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30/9 συμμτείχαν δύο νεαροί ξιφομάχοι που προπονούνται με τους Γιώργο Τσουρούτα και Παναγιώτη Τελιπορανίδη. Ο Θωμάς Αβραάμ Γρόλλιος (Άρης Θεσσαλονίκης) κατέκτησε την 26η θέση και ο Ευθύμιος Γιακουστίδης (Άρης Θεσσαλονίκης) την 42η θέση. Ο Γρόλλιος πέρασε από τη φάση των πουλ με δύο νίκες και τρεις ήττες, ενώ στον πρώτο αγώνα νοκ-άουτ ηττήθηκε με 15-10 από το Βούλγαρο Νίκολα Γκοσποντίνοφ. Ο Γιακουστίδης δεν κατάφερε να σημειώσει νίκη στη φάση των πουλ.

Στο κύπελλο των νεανίδων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1/10 η Αλίνα Κουρούση (ΑΟ Απόλλων Βριλησσίων) κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο ανάμεσα σε 46 αθλήτριες. Σε ημιτελικό και τελικό επικράτησε των Ουζμπέκων Ναργκίζα Τζαξιμπάεβα και Σεβάρα Γκανίεβα αντίστοιχα με 15-14 και 15-7. Η ναρή ξιφομάχος που προπονείται με το Γιάννη Νοταρά έφερε το καλύτερο δυνατό απποτέλεσμα στην πρώτη της διεθνή της συμμετοχή για τη νέα αγωνιστική σεζόν. Η 15χρονη έχει ως βασικό στόχο της τη διάκριση στα ηλικιακά πρωταθλήματα Ευρώπης και κόσμου. Με τους 48 βαθμούς που εξασφάλισε στη Γεωργία «σκαρφάλωσε» στο Νο5 της ευρωπαϊκής κατάταξης σπάθης νεανίδων. Στον ίδιο αγώνα η Εβίτα Καβέλη (ΟΣΦΠ) πέρασε από τη φάση των πουλ με δύο νίκες και τέσσερις ήττες, ηττήθηκε όμως στη φάση των 64 με 15-13 από την Τουρκάλα Ιρέμ Γκουνέρ.  Η αθλήτρια του Γιώργου Τσουρούτα κατέκτησε την 34η θέση. 
 
Έφηβοι 
26. Θωμάς Αβραάμ Γρόλλιος (Άρης Θεσσαλονίκης)
42. Ευθύμιος Γιακουστίδης (Άρης Θεσσαλονίκης)
1. Αλίνα Κουρούση (ΑΟ Απόλλων Βριλησσίων)
34. Εβίτα Καβέλη (ΟΣΦΠ)
 
Satellite σπάθης γυναικών
Γάνδη (Βέλγιο) - 1/10
 
Η Δέσποινα Γεωργιάδου έκανε το πρώτο ξεμούδιασμα στην πίστα για τη νέα αγωνιστική σεζόν εν όψει της απαιτητικής συνέχειας. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έφτασε αήττητη μέχρι τον τελικό, νικώντας μάλιστα με 15-13 στον ημιτελικό τη Γαλλίδα Μανόν Απίτι-Μπρουνέ, το Νο5 της παγκόσμιας κατάταξης. Στον τελικό ηττήθηκε τελικά από την Αζέρα Άνα Μπάστα με 15-4. Η Γεωργιάδου θα συμμετάσχει σε τρεις αγώνες της σειράς Satellite προκειμένου να αποκτήσει αγωνιστικό ρυθμό πριν από το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο στο Αλγέρι το Νοέμβριο. Πρέπει να σημειωθεί ότι η σειρά Satellite δεν έχει κανένα βαθμολογικό ενδιαφέρον για τις κορυφαίες αθλήτριες του κόσμου που διεκδικούν Ολυμπιακή πρόκριση, όπως η Γεωργιάδου. Επόμενη στάση για την αθλήτρια του Χρήστου Σαΐνη είναι η Τυφλίδα της Γεωργίας στις 14 Οκτωβρίου.
 
Copyright © 2024 Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας. All Right Reserved.
Developed By infolib