Η Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου έκλεψε την παράσταση μεταξύ των ελληνικών συμμετοχών σε αγώνες του εξωτερικού την Παρασκευή 12/1 χάρη στην μεγάλη πρόκριση που εξασφάλισε στο κυρίως ταμπλό των 64 του παγκοσμίου κυπέλλου ξίφους ασκήσεως γυναικών στο Παρίσι.

Την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου αγωνίστηκαν συνολικά τρεις Έλληνες και έξι Ελληνίδες ξιφομάχοι στους προκριματικούς γύρους μεγάλων διοργανώσεων κατηγορίας ανδρών/γυναικών, στο παγκόσμιο κύπελλο ξίφους ασκήσεως γυναικών και στο γκραν πρι σπάθης στην Τύνιδα. Ακολουθούν όλα όσα έγιναν ανά διοργάνωση:

Παγκόσμιο κύπελλο ξίφους ασκήσεως ανδρών/γυναικών
11-14 Ιανουαρίου | Παρίσι (Γαλλία)

Η αυλαία στην Πόλη του Φωτός άνοιξε την Πέμπτη 11/1 με τρεις Έλληνες ξιφομάχους. Ο Ηλίας Γιάννος Ρίζος, ο Νίκος Κοντοχριστόπουλος και ο Γιώργος Μανώλικας αγωνίστηκαν στη φάση των πουλ του προκριματικού γύρου του ατομικού ανδρών και σημείωσαν 1/5, 1/5 και 0/6 νίκες/ήττες αντίστοιχα, αποτελέσματα που δεν ήταν ικανά για να τους εξασφαλίσουν την πρόκριση στο κυρίως ταμπλό της πρώτης ημέρας. Κατέκτησαν την 250η, 262η και 281η θέση αντίστοιχα ανάμεσα σε 290 αθλητές.

Στη φάση των πουλ του προκριματικού γύρου του ατομικού γυναικών που ακολούθησε την Παρασκευή 12/1 αγωνίστηκαν πέντε Ελληνίδες. Η Μαρία Στάμος σημείωσε 3/3 νίκες/ήττες και πέρασε απευθείας στο ταμπλό των 128, ενώ οι Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου, Μαρία Χαλδαίου και Ελένη Μπάλλου σημείωσαν 2/4 νίκες/ήττες και πήραν την πρόκριση για το ταμπλό των 256. Η μία νίκη που σημείωσε η Σταυρίνα Γαρυφάλλου σε έξι παιχνίδια δεν της επέτρεψε να συνεχίσει στη κορυφαία διοργάνωση του κόσμου για το όπλο. Κατέκτησε την 205η θέση μεταξύ 229 αθλητριών.

Στο προκριματικό ταμπλό των 256 έμειναν εκτός συνέχειας η Μαρία Χαλδαίου και η Ελένη Μπάλλου. Η Μπάλλου ηττήθηκε 15-14 από την Γουονγκ του Χονγκ Κονγκ και η Χαλδαίου ηττήθηκε 15-9 από τη Ρουμάνα Καλουγκαρεάνου και κατέκτησαν την 171η και 178η θέση αντίστοιχα. Με 15-4 η Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου πέρασε το εμπόδιο της Σουηδέζας Μίκουλακ και προκρίθηκε στις 128 καλύτερες.

Στον επόμενο γύρο η Πολωνή Μαρτίνα Γιελίνσκα ήταν αυτή που έβαλε στοπ στην καλή πορεία της Μαρίας Στάμος με 15-8. Η Ελληνίδα κατέκτησε την 139η θέση συνολικά σε μία διοργάνωση υψηλότατου επιπέδου. Η Κοντοχριστοπούλου από την άλλη πήρε θέση στην πίστα κόντρα κόντρα στη Ρωσίδα Μάρτα Μαρτιάνοβα, μία αθλήτρια που είχε κατακτήσει χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο Τόκιο με το ομαδικό του ξίφους ασκήσεως και έχει κατακτήσει ένα αργυρό και ένα χάλκινο σε γκραν πρι. Ο αγώνας έφτασε στο 14-14 και με μεγάλη ψυχραιμία η Ελληνίδα ξιφομάχος έκανε το 15-14 και πέρασε στις 64 καλύτερες του προκριματικού γύρου.

Στον αγώνα που έδινε το εισιτήριο για το κυρίως ταμπλό των 64 απέκλεισε την Κινέζα Γιούτινγκ Γουανγκ (FIE No78) με 15-12 και χάρισε στον εαυτό της άλλη μία ημέρα αγώνων. Το Σάββατο 13/1 στο κυρίως ταμπλό θα αγωνιστεί κόντρα στο Νο2 του κόσμου, την Ιταλίδα Αλίσε Βόλπι. Η πρόκριση στο κυρίως ταμπλό στην κορυφαία διοργάνωση του κόσμου αποκλειστικά για το ξίφος ασκήσεως είναι από μόνη της μία μεγάλη επιτυχία για την αθλήτρια του ΑΟΞ Αιγάλεω που δείχνει ότι είναι σε πολύ καλή κατάσταση και επιστρέφει σε πολύ υψηλό επίπεδο μετά τον τραυματισμό της στο γόνατο.

Οι θέσεις των Ελλήνων:
250ος - Ηλίας Γιάννος-Ρίζος (ΑΟΞ Αιγάλεω)
262ος - Νίκος Κοντοχριστόπουλος (ΑΟΞ Αιγάλεω)
281ος - Γιώργος Μανώλικας (ΑΞΙΑ)

Οι θέσεις των Ελληνίδων:
πρόκριση στο Τ64 - Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου (ΑΟΞ Αιγάλεω)
139η - Μαρία Στάμος (ΠΑΟ)
171η - Ελένη Μπάλλου (ΑΟΞ Αιγάλεω)
178η - Μαρία Χαλδαίου (ΑΞΙΑ)
205η - Σταυρίνα Γαρυφάλλου (ΑΟΞ Αιγάλεω)

Αποτελέσματα ατομικού ανδρών
Αποτελέσματα ατομικού γυναικών

Γκραν πρι σπάθης ανδρών/γυναικών 
12-14 Ιανουαρίου | Τύνιδα (Τυνησία)

Η Αθηναΐς Μαυρικάκη άνοιξε την αυλαία για τα ελληνικά χρώματα στη φάση των πουλ του προκριματικού γύρου. Σημείωσε 2 νίκες και 4 ήττες και δυστυχώς έχασε την πρόκριση στ νοκ-άουτ στις λεπτομέρειες, στη διαφορά των χτυπημάτων. Κατέκτησε την 117η θέση στη διοργάνωση ανάμεσα σε 149 συμμετοχές.

Με την ολοκλήρωση του προκριματικού γύρου σχηματίστηκε το κυρίως ταμπλό των 64 και η Δώρα Γκουντούρα με τη Δέσποινα Γεωργιάδου έμαθαν τις αντιπάλους του για την Κυριακή 14/1. Η Γκουντούρα θα αντιμετωπίσει την 26χρονη Γαλλίδα Μαλίνα Βογκσαβαντί (FIE No88) και στον επόμενο γύρο ενδέχεται να συναντήσει τη δυνατή Γαλλίδα Σεσίλια Μπερντέρ (FIE No28). Στο ίδιο κλαδί (1ο) υπάρχουν αξιόλογες αθλήτριες όπως η Βουλγάρα Γιοάνα Ιλίεβα (FIE No9), χάλκινη στο παγκόσμιο του 2023, η Αμερικανίδα Μάγκντα Σκαρμπονκίεβιτς (FIE No12), η Ισπανίδα Αραθελί Ναβάρο (FIE No 18) και η Ιταλίδα Μικέλα Μπάτιστον (FIE No 19).
 
Η Γεωργιάδου στην πρώτη της αναμέτρηση στο 2ο κλαδί θα αντιμετωπίσει την Σάμερ Φέι Σιτ από το Χονγκ Κονγκ (FIE No48) και μπροστά της στο δρόμο για το βάθρο ενδέχεται να συναντήσει την Ισπανίδα Λουθία Μαρτίν Πορτουγκές (FIE No7), την Αμερικανίδα Ελίζαμπεθ Ταρτακόφκσι (FIE No13) και την Αζέρα Άνα Μπάστα (FIE No16). Αν προχωρήσουν μέχρι τον ημιτελικό, οι δύο Ελληνίδες θα αναμετρηθούν μεταξύ τους για το εισιτήριο του τελικού.

Η θέση της Ελληνίδας ξιφομάχου:
117η - Αθηναΐς Μαυρικάκη (ΑΟ Ασπίδα)

Αποτελέσματα ατομικού γυναικών

 

Copyright © 2024 Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας. All Right Reserved.
Developed By infolib