Σε μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις ξιφασκίας παγκοσμίως, το Westend γκραν πρι της Βουδαπέστης, συμμετείχαν δώδεκα ξιφομάχοι του ξίφους μονομαχίας από τη χώρα μας.

Και οι δώδεκα αγωνίστηκαν στους προκριματικούς γύρους της Παρασκευής 8/3 και του Σαββάτου 10/3. Στη φάση των πουλ των γυναικών αγωνίστηκαν οκτώ Ελληνίδες. Η Νεφέλη Ροδοπούλου (ΑΟΦΙΨ Ίριδα) από την άλλη έκανε πολύ καλή αρχή με 5/1 νίκες/ήττες και προχώρησε στα νοκ άουτ, ενώ από τον πρώτο γύρο των πουλ την πρόκριση εξασφάλισε και η Νικόλ Χατζησαράντου (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) με 2/4 νίκες/ήττες. Η Ανδριάνα Θεοδωροπούλου (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) σημείωσε επίσης 2/4 νίκες/ήττες αλλά έμεινε εκτός του γύρου των νοκ-άουτ στις λεπτομέρειες και κατέκτησε την 242η θέση. Εκτός συνέχειας έμειναν με 1/5 νίκες/ήττες η Ελευθερία Μιμιγιάννη (ΠΑΟ), η Μαρία Χαντζή (ΑΟΦΙΨ Ίριδα) και η Φανή Βαρβέρη (ΑΣ Φοίνικας Φλώρινας), ενώ η Ιωάννα Μαρκέλλα Μπαγουράκη (Ακρίτες) και η Ευαγγελία Ταραζή (ΠΑΟ) δεν κατάφεραν να σημειώσουν νίκη. Η Χαντζή κατατάχθηκε 276η, η Βαρβέρη 291η, η  Μιμιγιάννη 295η, η Ταραζή 320η και η Μπαγουράκη 321η. 

Στο γύρο των 256 η Ροδοπούλου πέρασε άνευ αγώνα και η Χατζησαράντου αντιμετώπισε την Καναδέζα Λεονόρα Μακίνον. Η αθλήτρια του Γιώργου Πασσά ηττήθηκε τελικά με 15-8 και κατέκτησε την 230η θέση στη διοργάνωση. Στο ταμπλό των 128 η Ροδοπούλου βρέθηκε αντιμέτωπη με την Σέρβα Γιάνα Γκρίγιακ αλλά δυστυχώς ηττήθηκε με 12-11 στον τελευταίο και καθοριστικό πόντο για την είσοδο στην 64άδα του προκριματικού γύρου. Η Ελληνίδα ξιφομάχος κατέκτησε την 112η θέση μεταξύ 321 αθλητριών.

Τη δεύτερη μέρα των αγώνων πήραν θέση στο γύρο των πουλ του προκριματικού γύρου πέντε Έλληνες ξιφομάχοι. Ο Στέλιος Φουστανάκης (ΠΑΟ) σημείωσε 3/3 νίκες/ήττες και εξασφάλισε την παρουσία του στα νοκ-άουτ. Ο Σάββας Καββαδίας (ΠΑΟ) κατέγραψε 2/4 νίκες/ήττες, ο Νίκος Τσώκας (ΟΞΙΦ) και ο Φίλιππος Σεχίδης (Ακρίτες) κατέγραψαν 1/5 νίκες/ήττες και ο Γιώργος Μαρινάκης (ΠΑΟ) δεν μπόρεσε να καταγράψει νίκη. Οι τέσσερις αθλητές ολοκλήρωσαν την παρουσία τους στη διοργάνωση με την 304η, 319η, 323η και 377η θέση αντίστοιχα. Στο γύρο των 256 ο Φουστανάκης αντιμετώπισε τον Ντμίτρι Σβελίτζε (ουδέτερος) για μια θέση στον γύρο των 128 αλλά ηττήθηκε στον τελευταιο πόντο με 15-14 και κατέκτησε τελικά την 247η θέση στη διοργάνωση. 

Ελληνική παρουσία υπήρχε όμως στους τελικούς της διοργάνωσης με τον Έλληνα διεθνή διαιτητή Στάθη Γεροσίδερη να είναι ανάμεσα στους τέσσερις διαιτητές που ανέλαβαν τους ημιτελικούς και τον τελικό στο ατομικό των ανδρών.

Αποτελέσματα γυναικών

Αποτελέσματα ανδρών

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η Ροδοπούλου με την εμφάνισή της πρόσθεσε 50 βαθμούς στην εγχώρια κούρσα για την επιλογή της αθλήτριας που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό τουρνουά Ολυμπιακής πρόκρισης του Λουξεμβούργου, το τουρνοουά που θα δώσει τα τελευταία εισιτήρια για το Παρίσι. Από τους έξι αγώνες-κριτήρια που έχουν ολοκληρωθεί έχει συγκεντρώσει πλέον 450 βαθμούς και έχει «χτίσει» προβάδισμα 180 βαθμών από την Ανδριάνα Θεοδωροπούλου που ακολουθεί. Απομένει μόνο το πανελλήνιο πρωτάθλημα Α/Γ (23-24/03) που δίνει 150β στη νικήτρια, οπότε μαθηματικά η Ροδοπούλου έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο Λουξεμβούργο.

Η 20χρονη αθλήτρια τόνισε τα εξής για την εμφάνισή της στη Βουδαπέστη: «Ο αγώνας πήγε πολύ καλά. Όλη την εβδομάδα ένιωθα πολύ καλά στις προπονήσεις και την προετοιμασία που έκανα. Το ίδιο ίσχυσε και την ημέρα του αγώνα. Από το πρωί ένιωθα πολύ έτοιμη και σίγουρη για τον εαυτό μου και αυτό φάνηκε στο εξαιρετικό ξεκίνημα που έγινε στην πουλ με 5/6 νίκες. Εκτός του ότι ήταν πολύ δύσκολα τα παιχνίδια που κέρδισα, είμαι πολύ ευχαριστημένη από τον τρόπο που έπαιξα -τεχνικά και τακτικά- καθώς οι αλλαγές που έχουμε κάνει με τον προπονητή μου βγήκαν σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν τον αγώνα και μου έδωσαν μια παραπάνω σιγουριά πάνω στην πίστα. Το νοκ-άουτ που έπαιξα ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι, το οποίο πήγε πόντο πόντο, καθ' όλη την διάρκεια του και παρόλο που βρεθηκα πίσω στο σκορ λίγο πριν το τέλος, κατάφερα να το φέρω στα ίσια. Εν τέλει ηττήθηκα στον τελευταίο πόντο, έναν αμφιβολο πόντο από διαιτητικης άποψης. Θα μπορούσα και να το έχω κερδίσει το παιχνίδι, όμως σε γενικές γραμμές έδωσα τον καλύτερο μου εαυτό».

Για την επίτευξη του μεγάλου στόχου της χρονιάς, πρόσθεσε: «Το σημαντικό είναι ότι σφράγισα και μαθηματικά την πρόκριση μου στο προ-Ολυμπιακό τουρνουά στο Λουξεμβούργο, που δίνει πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Ήταν ο στόχος που είχαμε θέσει από τον Αύγουστο όταν και ξεκίνησα την προετοιμασία μου και αποτελεί το επισφραγισμα της προσπάθειας μιας ολόκληρης χρονιάς σχεδόν. Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε, όπως οι τραυματισμοί π.χ., πετύχαμε τελικα τον στόχο μας με τον προπονητή μου, Κοσμά Καρακόλη, και τώρα έχουμε 6 εβδομάδες να προετοιμαστουμε όσο καλύτερα γίνεται για τον αγώνα στο Λουξεμβούργο. Εννοείται ότι θέλουμε να πάμε όσο πιο έτοιμοι γίνεται και να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό, αλλά οποιαδήποτε και αν είναι η έκβαση αυτού του αγώνα θα είναι σίγουρα ένα βήμα που θα με φέρει  πιο κοντά στους στόχους και τα όνειρα μου. Άλλωστε η συμμετοχή σε έναν τέτοιον αγώνα είναι από μόνη της πολύ τιμητική! Είμαι χαρούμενη και ικανοποιημένη από την πορεία μου μέχρι τώρα σε αυτή τη σεζόν και περήφανη για τους ανθρώπους που έχω δίπλα μου και με στηρίζουν σε κάθε μου βήμα. Την οικογένεια μου, τους χορηγούς μου, τον φυσικοθεραπευτή μου, τον προπονητή μου και όποιον άλλον με βοηθάει για την επίτευξη των στόχων μου».

 

Copyright © 2024 Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας. All Right Reserved.
Developed By infolib