Η Δώρα Γκουντούρα ανέβηκε για δεύτερη διαδοχική χρονιά στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο παγκόσμιο κύπελλο του Σιντ-Νίκλαας στο Βέλγιο, τον τελευταίο ατομικό αγώνα εντός της περιόδου Ολυμπιακής πρόκρισης.

Στο κυρίως ταμπλό του παγκοσμίου κυπέλλου αγωνίστηκαν οι δύο κορυφαίες Ελληνίδες ξιφομάχοι, η Δώρα Γκουντούρα και η Δέσποινα Γεωργιάδου. Στο γύρο των 64 η Γκουντούρα απέκλεισε την Καζακστανή Τατιάνα Πριχόντκο (FIE No116) με 15-6 και η Γεωργιάδου πήρε τη ρεβάνς από την Τουρκάλα Ντενίζ Σελίν Ουνλουντάγκ (FIE No60) με 15-9 μετά την ήττα στο γκραν πρι της Ορλεάνης.

Στη μάχη του ταμπλό των 32 η Δέσποινα Γεωργιάδου δυστυχώς ηττήθηκε από τη Γιαπωνέζα Σιχόμι Φουκουσίμα (FIE No52) με 15-12 και κατέκτησε τη 17η θέση στη διοργάνωση. Η Δώρα Γκουντούρα κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Γιαπωνέζας Ρίσα Τακασίμα (FIE No34) με 15-8 και στο ταμπλό των 16 προχώρησε σε ακόμα μία νίκη κόντρα στην Τατιάνα Ναζλίμοφ (FIE No77) από τις ΗΠΑ.

Στον αγώνα του προημιτελικού κόντρα στη Βουλγάρα Γιοάνα Ιλιέβα (FIE No9), την αθλήτρια που ανέβηκε μαζί με τη Γκουντούρα στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2023 στο Μιλάνο, η αθλήτρια του Θανάση Δελενίκα επικράτησε με 15-12 και εξασφάλισε για ακόμα μία φορά θέση στο βάθρο του Σιντ-Νίκλαας.

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2023 και Νο3 της παγκόσμιας κατάταξης, Γιαπωνέζα Μισάκι Εμούρα, ήταν αυτή που σταμάτησε τελικά την πορεία της Γκουντούρα στον ημιτελικό του παγκοσμίου κυπέλλου του Βελγίου με σκορ 15-9. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη διοργάνωση, όπως και το 2023, και το δεύτερο της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου μετά το χάλκινο στο Αλγέρι το Νοέμβριο.

Οι θέσεις των Ελληνίδων στη διοργάνωση:
3. Δώρα Γκουντούρα - χάλκινο μετάλλιο
17. Δέσποινα Γεωργιάδου 
66. Αλίνα Κουρούση
98. Μαρίνα Παΐζη
147. Αθηναΐς Μαυρικάκη

Αποτελέσματα

417704389_454920826865096_4170909746730591378_n.jpg

417528927_454920733531772_1508491579395316501_n.jpg

417527831_454920906865088_6616702188467555070_n.jpg

Με το βλέμμα στο Παρίσι 

Το παγκόσμιο κύπελλο στο Βέλγιο ήταν η τελευταία διοργάνωση της περιόδου Ολυμπιακής πρόκρισης και η Γκουντούρα με τους βαθμούς που έχει συγκεντρώσει έχει στα χέρια της το Ολυμπιακό εισιτήριο. Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα είχε εξασφαλίσει πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού στη σπάθη των γυναικών από το παγκόσμιο κύπελλο «Ακρόπολις» στις αρχές του Μαρτίου.

Η παγκόσμια ομοσπονδία ξιφασκίας (FIE) θα ανακοινώσει επίσημα την 1η Απριλίου μαζί με τις ανανεωμένες παγκόσμιες κατατάξεις τα πρώτα ονόματα αθλητών και αθλητριών που κλείνουν θέση για Παρίσι, είτε μέσα από το μονοπάτι πρόκρισης των ομαδικών είτε από τα έξι διαθέσιμα ηπειρωτικά εισιτήρια του ατομικού. Στη δεύτερη κατηγορία θα βρίσκεται και η Δώρα Γκουντούρα που αυτή τη στιγμή έχει στα χέρια της το ένα από τα δύο ηπειρωτικά εισιτήρια της Ευρώπης. 

Η ελληνική μονομαχία

Η παγκόσμια κατάταξη της 1ης Απριλίου 2024 διαμορφώνεται από την πρόσθεση επτά βαθμολογιών για κάθε αθλήτρια σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIE: αυτή του παγκοσμίου πρωταθλήματος, αυτή του ηπειρωτικού πρωταθλήματος και τις πέντε καλύτερες βαθμολογίες μεταξύ των γκραν πρι, των παγκοσμίων κυπέλλων και των αγώνων satellite. Η Γκουντούρα με τους 20 βαθμούς που εξασφάλισε στο Βέλγιο έφτασε τους 192 βαθμούς και είναι πρώτη μεταξύ των Ευρωπαίων αθλητριών χωρίς ομαδική πρόκριση.

Η Δέσποινα Γεωργιάδου από την άλλη πήρε 4 βαθμούς στο Βέλγιο και θα κλείσει την περίοδο Ολυμπιακής πρόκρισης με 148 βαθμούς, στη δεύτερη θέση μεταξύ των Ευρωπαίων αθλητριών χωρίς ομαδική πρόκριση. Δυστυχώς το ισχύον σύστημα πρόκρισης δεν επιτρέπει δύο ατομικές προκρίσεις σε αθλήτριες από την ίδια χώρα και έτσι το δεύτερο διαθέσιμο εισιτήριο της Ευρώπης καταλαμβάνει αυτή τη στιγμή η Ισπανίσα Λουθία Μαρτίν-Ποροτυγκές.

Ακολουθούν οι δηλώσεις της Δώρας Γκουντούρα και του προπονητή της, Θανάση Δελενίκα:

Δώρα Γκουντούρα

«Είναι γλυκόπικρο συναίσθημα. Από τη μία θέλω να χαρώ πάρα πολύ γιατί είναι κάτι μοναδικό να είσαι για δεύτερη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες Από εκεί και πέρα είναι δύσκολο γιατί είναι άδικο για τη Δέσποινα. Είμαστε δύο αθλήτριες από την ίδια χώρα στο κορυφαίο επίπεδο, από μία χώρα που δεν μας έδωσε τη στήριξη που έχουν οι αθλήτριες από άλλες χώρες. Ήξερα εξαρχής ότι θα ήταν άδικο και για τις δύο να μείνει η μία εκτός Ολυμπιακών. Θέλω να πιστεύω ότι θα αλλάξει το σύστημα πρόκρισης. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει στηριχθεί το ομαδικό για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες και όχι μόνο, γιατί ανήκουμε στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου».

«Θέλω να πω ένα τεράστιο συγχαρητήρια στη Δέσποινα για την προσπάθειά της και για τις θυσίες που έκανε. Έπρεπε να είναι στους Ολυμπιακούς. Θέλω επίσης να πω ένα τεράστιο μπράβο και σε όλα τα κορίτσια για την προσπάθεια στο ομαδικό, αφού και οι άλλες τρεις αθλήτριες άφησαν πίσω πράγματα από τις ζωές τους για αυτό το στόχο. Ένα μεγάλο μπράβο στο Θανάση για τη δουλειά που κάναμε μαζί αλλά και για τη δουλειά που έκανε στο ομαδικό τα τελευταία δύο χρόνια, με τη στήριξη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που βοήθησαν για για να συσταθεί και να στηριχτεί αυτή η ομάδα αλλά και όλους όσους ήταν εκεί για να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε προβλήματα, και όχι για να τα βάζουν».

«Σε προσωπικό επίπεδο, είναι μεγάλη ανακούφιση. Είναι πολύ αγχωτικό εδώ και ένα χρόνο να κυνηγάς κάθε αγώνα-στόχο. Ο κόσμος νομίζει ότι το άγχος είναι περισσότερο όσο πλησιάζουν οι Αγώνες, αλλά δεν είναι έτσι. Το μεγάλο άγχος είναι για την εξασφάλιση της πρόκρισης. Πριν κλείσει αυτός ο κύκλος, έχουμε πολλά ακόμα να δώσουμε στους αγώνες που έρχονται. Θέλω να φτάσω στο Παρίσι υγιής και ανταγωνιστική για να διεκδικήσω κάτι καλό. Θα συνεχίσω την ίδια σκληρή δουλειά που έκανα και πριν, τώρα απλά δε θα έχω το βάρος του αποτελέσματος. Θέλω να δω να πιο καθαρά κάποια λάθη για να παίξω όσο πιο ποιοτική ξιφασκία μπορώ».

Θανάσης Δελενίκας

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σίγουρα μία Ελληνίδα θα βρίσκεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτή θα είναι η Δώρα Γκουντούρα. Είναι όμως τρομερά άδικο το σύστημα από την άλλη, καθώς μία αθλήτρια σα τη Δέσποινα Γεωργιάδου θα μείνει εκτός Παρισιού. Εκεί στη FIE πρέπει να δουν ξανά το σύστημα για να είναι αξιοκρατικό για όλες τις ηπείρους γιατί αυτή τη στιγμή για την ευρωπαϊκή ήπειρο είναι πολύ άδικο το σύστημα και έχει φέρει ήδη αρκετούς αθλητές σε δύσκολη θέση. Ελπίζω να το δουν και να κάνουν αλλαγές ώστε να εξασφαλίζουν την Ολυμπιακή συμμετοχή σε αθλήτριες τόσο υψηλού επιπέδου».

«Για τη Δώρα θα είναι η δεύτερη παρουσία σε Ολυμπιακούς και τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά από πολλές απόψεις. Η ίδια είναι πλέον πιο έμπειρη και ξέρει καλά τη διαδικασία. Δεν υπάρχει πανδημία ούτε κλειστές αίθουσες και δε θα έχουμε προβλήματα με τις προπονήσεις και τις διαδικασίες που έπρεπε να κάνουμε στο Τόκιο. Ήταν πολύ ψυχοφθόρα όλα μέχρι την τελευταία στιγμή. Τώρα θα ηρεμήσουμε λίγο και από τον Απρίλιο θα ξεκινήσουμε την προετοιμασία μας ώστε να είμαστε έτοιμοι στις 29 Ιουλίου που θα αγωνιστούμε. Μέχρι τότε έχουμε άλλους τέσσερις αγώνες, στους τρεις από τους οποίους υπερασπιζόμαστε τα περσινά μετάλλια και θέλουμε σίγουρα να εξασφαλίσουμε καλή βαθμολογία να να μείνουμε ψηλά στην Ολυμπιακή κατάταξη και να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη θέση στο ταμπλό των Ολυμπιακών του Παρισιού αλλά και στους αγώνες του επόμενου Ολυμπιακού κύκλου».

Copyright © 2024 Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας. All Right Reserved.
Developed By infolib