Η ιστορία επαναλήφθηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας, αφού μία εβδομάδα μετά τα μετάλλια που κατέκτησαν στην Κωνσταντινούπολη, η Αλίνα Κουρούση και ο Θωμάς-Αβραάμ Γρόλλιος ανέβηκαν σε δεύτερο διαδοχικό ευρωπαϊκό βάθρο.

 Με τις τρομερές εμφανίσεις της αθλήτριας του ΑΟ Απόλλων Βριλησσίων και του αθλητή του Άρη Θεσσαλονίκης η Ελλάδα έφτασε τα επτά μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Κύπελλα U17 μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Η Κουρούση έχει κατακτήσει στη σπάθη ένα χρυσό και δύο αργυρά, ενώ από δύο χάλκινα έχουν ο Γρόλλιος στη σπάθη και ο Βασίλης Τσώκας στο ξίφος μονομαχίας.

Πέρα από τα δύο μετάλλια η Ελλάδα είχε συνολικά καλές εμφανίσεις στη Σόφια το Σαββατοκύριακο 16-17/11, με 16/20 εφήβους και 17/19 νεάνιδες να έχουν παρουσία στα νοκ-άουτ. Στους εφήβους  ο Νίκος Λιβανός κατέκτησε την 32η θέση, ενώ πλασαρίσματα στους 64 καλύτερους έκαναν οι Ηρακλής Σκούντζος και Βαγγέλης Κούτλας. Καλές εμφανίσεις με 11ες θέσεις στα ομαδικά παιχνίδια έκαναν οι πρώτες Εθνικές ομάδες εφήβων και νεανίδων. Ακολουθούν αναλυτικά όσα έγιναν ανά κατηγορία:
 
Ατομικό εφήβων
 
Από τη φάση των πουλ πέρασαν στα νοκ-άουτ 16 Έλληνες. Εκτός συνέχειας έμειναν οι Μπουρβάνης (227ος), Μπάλος (245ος), Ζένι (257ος), ενώ ο Κουμπάρος δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την παρουσία του (DNF). Στο ταμπλό των 256 ηττήθηκαν οι Καραγκιοζόπουλος (148ος), Αϊβάζης (154ος) Ντίβης (167ος), Χατζής (182ος), Ανυφαντής (197ος) και Κορμανιάτης (217ος), ενώ στο ταμπλό των 128 οι Μπέλος (89ος), Μπουλταδάκης (90ος), Αβραμίδης (93ος), Ρόκας (99ος), Τετράδης (100ος) και Φραδέλλος (111ος).
 
Στο ταμπλό των 64 ο Ηρακλής Σκούντζος λύγισε από τον Αμερικανό Κρίστοφερ Γκάφεϊ με 15-13 και ο Βαγγέλης Κούτλας από τον Τούρκο Εφέ Μπάρις με 15-12. Κατέκτησαν την 55η και 57η θέση αντίστοιχα. Στους 32 καλύτερους πέρασαν από την άλλη ο Θωμάς Αβραάμ Γρόλλιος και ο Νίκος Λιβανός με νίκες κόντρα στον Γερμανό Τζούλιαν Μακλάκοφ (15-10) και τον Βρετανό Τσαρλς Ρόουελ (15-9) αντίστοιχα.

Στο ταμπλό των 32 ο Λιβανός ηττήθηκε με 15-7 από τον Αμερικανό Ελάιτζα Κιμ και ολοκλήρωσε την παρουσία του με την 32η θέση ανάμεσα σε 267 αθλητές. Ο Γρόλλιος πέρασε και το εμπόδιο του Τούρκου Αλί Μπαρίς Ακπινάρ με 15-8 και στη συνέχεια με εξαιρετική ξιφασκία προχώρησε σε άλλες δύο πολύ δύσκολες νίκες με 15-14 κόντρα στον Βούλγαρο Νικολάι Τόμας Γκεοργκίεφ στο Τ16 και στον Αμερικανό Ναζίρ Πρίμους στον προημιτελικό και εξασφάλισε θέση στο βάθρο σε δεύτερη διαδοχική διοργάνωση μετά το χάλκινο στην Κωνσταντινούπολη.

Στον ημιτελικό κόντρα στον Αμερικανό Εμίλιο Πατούρζο Γκονζάλες ο Έλληνας ξιφομάχος του Άρη Θεσσαλονίκης ηττήθηκε με 15-5 και πέρασε στον λαιμό του και δεύτερο χάλκινο μετάλλιο μέσα σε μία εβδομάδα. Ο 16χρονος αθλητής των Παναγιώτη Τελιπορανίδη και Γιώργου Τσουρούτα ανέβηκε στο Νο5 της ευρωπαϊκής κατάταξης εφήβων με 155β. Ακολουθούν οι δηλώσεις του αθλητή και του προπονητή του:

Θωμάς Αβραάμ Γρόλλιος: «Είμαι πολύ χαρούμενος καθώς ήταν τα δυο πρώτα μου μετάλλια στο εξωτερικό σε αυτή την κατηγορία και έρχονται μετά από κακές εμφανίσεις. Το αφιερώνω στην οικογένειά μου και στους προπονητές μου, οι οποίοι με στηρίζουν καθημερινά. Οι επιτυχίες αυτές μου γίνουν θάρρος για έδειξα στον εαυτό μου ότι μπορώ να ανταπεξέλθω σε δύσκολες καταστάσεις».

Γιώργος Τσουρούτας: «Νιώθω απόλυτη δικαίωση , απερίγραπτη χαρά και ανείπωτη υπερηφάνεια για έναν αθλητή που «μεγαλώνουμε» μαζί, ο καθένας από την δική του θέση. Ταυτόχρονα όμως νιώθω υποχρέωση να γίνω καλύτερος και σοφότερος, μέσα από αυτό το ταξίδι. Τα αποτελέσματα αυτά μόνο δύναμη μας δίνουν και ώθηση για την δύσκολη συνέχεια. Θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στον συνεργάτη και συνοδοιπόρο Παναγιώτη Τελιπορανιδη και στην οικογένεια του Θωμά που τον στηρίζουν άνευ όρων».

Ατομικό νεανίδων

Οι 17/19 Ελληνίδες προκρίθηκαν από τη φάση των πουλ στους νοκ-άουτ αγώνες, ενώ οι Φιλιππίδη (197η) και Γκέκα (201η) ολοκλήρωσαν πρόωρα την παρουσία τους. Στο γύρο των 256 ηττήθηκαν οι Δημητροπούλου (149η), Παπαδοπούλου (150η), Καβέλη (155η), Γκριμπαβιώτη (161η) Σιούλα (170η), Λιβανού (181η), Παπαγεωργίου (186η) και Ευστρατίου (189η).
 
Στις μάχες για την είσοδο στις 64 καλύτερες σταμάτησαν οι Τσοκαροπούλου (79η), Κόκκου (81η), Γλυκή (92η), Ρέτσα (117η), Φωτιάδη 120η), Ρουμπή (121η), Ασημακοπούλου (126η) και Τσόκου (127η). Η Κουρούση (ΑΟ Απόλλων Βριλησσίων) πέρασε άνευ αγώνα το ταμπλό των 256 και στη συνέχεια απέκλεισε κατά σειρά την Γερμανίδα Ανίκα Λούκας (15-8), την Ρουμάνα Έβα Μπόμπες (15-10), και στον γύρο των 32 πήρε τη ρεβάνς από τη Βρετανίδα Μάγια Σάτον (15-6), από την οποία είχε ηττηθεί στον τελικό της Κωνσταντινούπουλης.
 
Στο ταμπλό των 16 επικράτησε της Ουκρανής Άνα Σουβόροβα με 15-7 και στην κρίσιμη μάχη του προημιτελικού επικράτησε στον τελευταίο πόντο κόντρα στην Αμερικανίδα Νάταλι Τσούι με 15-14 για να εξασφαλίσει για ακόμα μια φορά θέση στο βάθρο.

Στον μεγάλο τελικό της Σόφιας η 16χρονη Ελληνίδα ξιφομάχος του ΑΟ Απόλλων Βριλησσίων έδωσε μάχη αλλά ηττήθηκε με 15-10 από την Αμερικανίδα Κέιτλιν Σο. Κατέκτησε άλλο ένα μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Κύπελλο σπάθης νεανίδων, αργυρού χρώματος, το τρίτο φετινό μετάλλιο μετά το χρυσό στην Τιφλίδα τον Σεπτέμβριο και το αργυρό στην Κωνσταντινούπολη την προηγούμενη εβδομάδα.

Με τους 78β που εξασφάλισε η αθλήτρια του Γιάννη Νοταρά έφτασε τους 275β στην ευρωπαϊκή κατάταξη σπάθης νεανίδων και πλέον βρίσκεται στο Νο1, αφήνοντας την Ιταλίδα Βιτόρια Μότσι στη δεύτερη θέση με 272β. Ακολουθούν οι δηλώσεις της Ελληνίδας αθλήτριας:

Αλίνα Κουρούση: «Οι αγώνες είναι πάντα μια πρόκληση για μένα, είτε παίζω στην χώρα μου, είτε στο εξωτερικό. Μετά από τη 17η θέση στο κύπελλο της Βουδαπέστης, στο οποίο ένιωθα κουρασμένη, προσπάθησα να διορθώσω τα λάθη μου. Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες αγωνιστήκαμε σε τέσσερα διαδοχικά τουρνουά και είχαμε μια πολύ καλή πορεία. Τέσσερα διαδοχικά μετάλλια, δύο χρυσά στην Αθήνα, δύο ασημένια στη Κωνσταντινούπολη και στη Σόφια. Το δυσκολότερο και πιο ανταγωνιστικό ήταν το παγκόσμιο κύπελλο στη Σόφια, με τις περισσότερες συμμετοχές από περισσότερες χώρες. Τα αποτελέσματα μου δίνουν ικανοποίηση και διαπιστώνουμε με το προπονητή μου Γιάννη Νοταρά μου ότι αποδίδει η σκληρή και η στοχευμένη προπόνηση. Μέσα από τις «αντιπάλους» μου γίνομαι καλύτερη και τους οφείλω το σεβασμό μου. Η πρώτη θέση στη κατάταξη είναι πολύ τιμητική, πολύ περισσότερο όταν έχεις πίσω σου πολύ σπουδαίες αθλήτριες από όλο το κόσμο, όμως δεν είναι αυτοσκοπός. Στοχεύω να παραμένω στις πρώτες θέσεις διαρκώς και να διατηρώ το πλεονέκτημα. Οι σημαντικότεροι σταθμοί της φετινής αγωνιστικής περιόδου είναι τα δύο πρωταθλήματα, το πανευρωπαϊκό και το παγκόσμιο, στη Τουρκία και στην Κίνα αντίστοιχα, αλλά η χρονιά μας θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι με την τελευταία αγωνιστική προετοιμασία».

Γιάννης Νοταράς: «Ως προπονητής της Αλίνας, είμαι κατακλυσμένος από συγκίνηση βλέποντας την να κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Σόφιας. Η διαδρομή της μέχρι τον τελικό ήταν γεμάτη προκλήσεις, αντιμετωπίζοντας τους δυσκολότερους αθλητές του Πρωταθλήματος. Η αποφασιστικότητά της και η ψυχραιμία της σε κρίσιμες στιγμές ήταν εντυπωσιακή. Αυτή η νίκη είναι η καλύτερη ανταμοιβή για όλες τις προσπάθειές μας και μας δίνει το κίνητρο να συνεχίσουμε να κυνηγάμε τους στόχους μας. Είμαι σίγουρος ότι η Αλίνα έχει το ταλέντο και την αποφασιστικότητα να φτάσει ακόμα πιο ψηλά και να μας χαρίσει ακόμα περισσότερες συγκινήσεις στο μέλλον».

Ομαδικά εφήβων και νεανίδων
 
Στο γύρο των 32 έφτασαν τρεις ελληνικές ομάδες στους εφήβους και δύο στις νεάνιδες. Στους εφήβους η Εθνική ομάδα 3 (Ανυφαντής, Αβραμίδης, Μπουλταδάκης, Κορμανιάτης) ηττήθηκε 45-42 από την 4η ομάδα της Ιταλίας και η Εθνική ομάδα 2 ηττήθηκε 45-44 από την 3η ομάδα της Ουγγαρίας, η Εθνική ομάδα 1 (Φραδέλλος, Γρόλλιος, Σκούντζος, Τετράδης) όμως νίκησε την 2η ομάδα της Πολωνίας και προχώρησε στις 16 καλύτερες. Εκεί ηττήθηκε 45-38 από τη 2η ομάδα των ΗΠΑ και ολοκλήρωσε την παρουσία της με την 11η θέση ανάμεσα σε 57 ομάδες.
 
Στις νεάνιδες η Εθνική ομάδα 1 (Καβέλη, Κουρούση, Ρουμπή, Τσοκαροπούλου) προκρίθηκε άνευ αγώνα στις 32 καλύτερες, ενώ η 3η Εθνική ομάδα (Ευστρατίου, Γλυκή, Παπαδοπούλου, Σιούλα) επικράτησε με 45-31 στον «εμφύλιο» με την Εθνική ομάδα 4 (Δημητροπούλου, Φιλιππίδη, Γκέκα, Παπαγεωργίου). Εκτός συνέχειας έμειναν οι Εθνικές ομάδες 2, 4 και 5. Στο ταμπλό των 32 η Εθνική ομάδα 3 ηττήθηκε 45-12 από την 1η ομάδα των ΗΠΑ, ενώ η Εθνική ομάδα 1 προχώρησε σε νίκη κόντρα στη 2η ομάδα της Γερμανίας με 45-34. Στη μάχη για την είσοδο στην οκτάδα οι Ελληνίδες λύγισαν με 45-39 από τη 2η ομάδα της Τουρκίας και κατέκτησαν την 11η θέση ανάμεσα σε 45 ομάδες. 
 
Κατατάξεις 

Έφηβοι (20)
3ος - Θωμάς Αβραάμ Γρόλλιος (Άρης Θεσσαλονίκης) - χάλκινο μετάλλιο
32ος - Νίκος Λιβανός (ΑΟ Ασπίδα)
55ος - Ηρακλής Σκούντζος (ΑΟ Απόλλων Βριλησσίων)
57ος - Βαγγέλης Κούτλας (Ηλυσιακός ΑΟ)
89ος - Παναγιώτης Μάξιμος Μπέλος (ΑΑ Ιωαννίνων)
90ος - Μανώλης Μάριος Μπουλταδάκης (ΑΟ Απόλλων Βριλησσίων)
93ος - Αριστοτέλης Αβραμίδης (ΑΟ Απόλλων Βριλησσίων)
99ος - Κωνσταντίνος Ρόκας (ΑΑ Ιωαννίνων)
100ος - Λουκάς Τετράδης (ΑΟ Απόλλων Βριλησσίων)
111ος - Γιώργος Φραδέλλος (ΑΟ Απόλλων Βριλησσίων)
148ος - Θωμάς Καραγκιοζόπουλος (ΑΕΚ)
154ος - Φίλιππος Αϊβάζης (Άρης Θεσσαλονίκης)
167ος - Άγγελος Ντίβης (ΑΟ Απόλλων Βριλησσίων)
182ος - Ζώης Χατζής (ΑΕΚ)
197ος - Χρήστος Ανυφαντής (Ηλυσιακός ΑΟ)
217ος - Δημήτριος Κορμανιάτης (Ηλυσιακός ΑΟ)
227ος - Αντώνης Μπουρβάνης (ΑΕΚ)
266ος - Γιώργος Μπάλος (Ολυμπιακός ΣΦΠ)
257ος - Αντριάνο Ζένι (ΑΟ Απόλλων Βριλησσίων)
DNF - Μιχάλης Κουμπάρος (ΑΟ Ασπίδα)
Αναλυτικά αποτελέσματα

Νεάνιδες (19)
2η - Αλίνα Κουρούση (ΑΟ Απόλλων Βριλησσίων) - αργυρό μετάλλιο
79η - Χρύσα Τσοκαροπούλου (Ολυμπιακός ΣΦΠ)
81η - Αγγελική Κόκκου (Εκ. Κωστέα Γείτονα)
92η - Αγγελική Γλυκή (Ηλυσιακός ΑΟ)
117η - Μαρία Κωνσταντίνα Ρέτσα (Ηλυσιακός ΑΟ)
120η - Δανάη Γεωργία Φωτιάδη (ΑΟ Απόλλων Βριλησσίων)
121η - Ελεάνα Ρουμπή (Ολυμπιακός ΣΦΠ)
126η - Φιλομήλα Ασημακοπούλου (ΑΟ Απόλλων Βριλησσίων)
127η - Αναστασία Τσόκου (ΑΟ Ασπίδα)
149η - Βασιλική Δημητροπούλου (ΑΕΚ)
150η - Παναγιώτα Παπαδοπούλου (ΑΟ Ασπίδα)
155η - Εβίτα Καβέλη (Ολυμπιακός ΣΦΠ)
161η - Ελεονώρα Γκριμπαβιώτη (ΑΟ Απόλλων Βριλησσίων)
170η - Όλγα Αγάπη Σιούλα (ΑΑ Ιωαννίνων)
181η - Βικτωρία Καρολίνα Λιβανού (ΑΟ Ασπίδα)
186η - Ηλέκτρα Παπαγεωργίου (ΑΟ Απόλλων Βριλησσίων)
189η - Μαρία Άννα Ευστρατίου (ΑΕΚ)
197η - Ευσύνη Παρασκευή Φιλιππίδη (Ολυμπιακός ΣΦΠ)
201η - Ευανθία Αριάδνη Γκέκα (ΑΟ Απόλλων Βριλησσίων)
Αναλυτικά Αποτελέσματα

Ομαδικό εφήβων
11η - Εθνική ομάδα 1 (Φραδέλλος, Γρόλλιος, Σκούντζος, Τετράδης)
17η - Εθνική ομάδα 2 (Μπέλος, Κούτλας, Λιβανός, Ντίβης)
32η - Εθνική ομάδα 3 (Ανυφαντής, Αβραμίδης, Μπουλταδάκης, Κορμανιάτης)
41η - Εθνική ομάδα 4 (Αϊβάζης, Μπάλος , Ρόκας)
44η - Εθνική ομάδα 5 (Χατζής, Καραγκιοζόπουλος, Μπουρβάνης, Ζένι)
Αναλυτικά αποτελέσματα

Ομαδικό νεανίδων
11η - Εθνική ομάδα 1 (Καβέλη, Κουρούση, Ρουμπή, Τσοκαροπούλου)
29η - Εθνική ομάδα 3 (Ευστρατίου, Γλυκή, Παπαδοπούλου, Σιούλα)
35η - Εθνική ομάδα 5 (Ασημακοπούλου, Λιβανού, Τσόκου)
37η - Εθνική ομάδα 4 (Δημητροπούλου, Φιλιππίδη, Γκέκα, Παπαγεωργίου)
39η - Εθνική ομάδα 2 (Φωτιάδη, Κόκκου, Ρέτσα)
Αναλυτικά αποτελέσματα

467424215_8739109906202338_7815701797314949510_n.jpg

466392396_609568261400351_3920890653345356744_n.jpg

Copyright © 2024 Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας. All Right Reserved.
Developed By infolib